De start van de Plateelbakkerij “Zuid-Holland”

Nadat Egbert Estié in 1895 een sieraardewerkfabriek voor de Weduwe Brantjes in Purmerend had opgezet, ging hij in 1897 al een nieuwe uitdaging aan. Hij startte de Plateelbakkerij “Zuid-Holland” in Gouda, samen met Adrianus Jonker Kzn., die daar al een kleine fabriek voor gebruiksaardewerk had. Gouda stond al eeuwenlang bekend om zijn aardewerkproductie, maar er was geen ervaring met het slip giet proces, noch met het aanbrengen van artistieke decoratie onder glazuur. Estié nam op 1 november Elert van der Werf aan als kwartiermeester. Hij had bij Tichelaar in Makkum gewerkt, en was hoogstwaarschijnlijk vanaf 1895 als keramiekschilder bij Holland-Utrecht werkzaam geweest.

De prioriteit in de eerste weken lag bij de productie van goede kwaliteit gegoten en gebakken biscuit vazen voordat de decoratieschilders konden beginnen. Op 10 november werd Jean Hubert Stijns uit Utrecht ingeschreven als modelmaker in Gouda, gevolgd door Johann Florack (plateelschilder uit Utrecht) en Jacques van der Veur (gietvorm maker) uit Purmerend. Al snel volgden meer schilders en in februari 1898 maakte een winkel in Gouda reclame met een ruim assortiment vazen van de Plateelfabriek Zuid-Holland (PZH).

Egbert Estié koos aanvankelijk voor variaties op de decors van zijn concurrenten, waar zijn schilders hadden gewerkt en waar veel vraag naar was. De vroege decors zijn overwegend symmetrisch en vallen in twee groepen. De eerste groep zijn decors die zo zijn geschilderd dat de kleur van de achtergrond (het witte biscuit) erdoorheen schijnt, als een aquarel. Deze manier van schilderen was typerend voor de producten van Holland-Utrecht en is te zien op de vaas op de tegenoverliggende pagina van ex-Holland-Utrecht schilder Roelof van der Kooi. De tweede groep is zo geverfd dat de verf het aanvankelijk witte biscuit volledig bedekt. Maar al snel werden de biscuit vazen ook gemaakt van gekleurde klei in de achtergrondkleur van het decor, bijvoorbeeld groen. 

Artiest: Roelof Huibert van Kooi

Datering: dec. 1897 – juli 1899

Model: 21, 26 cm. hoog

Scroll to Top